Tulossa vastaanotolleni?

Ensimmäistä kertaa vastaanotolle tullessa kannattaa ottaa mukaan aiempia sairauskertomuksia ( epikriisejä ), PEF-seurantakopioita ja kopioita keuhkotoimintakokeista ( spirometrioista ) sekä viimeaikaisten laboratoriotutkimusten tietoja ( viimeiset 1 – 2 vuotta ). Jos teille on tehty keuhkojen tai / ja poskionteloiden kuvantamistutkimuksia toivon nähtäväkseni ainakin lausunnot niistä, mieluiten myös kuvat DVD-levylle poltettuina, ja jos mahdollista, samalle tai toiselle levykkeelle kopioita aiemmistakin vastaavista kuvauksista.

Kotona voi täyttää Astmatesti-kaavakkeen ( http://www.oivappk.fi/easydata/customers/oiva/files/21_lomakkeet/astmatesti.pdf  ),  ja tehdä PEF seurantaa, PEF – seurantalomake on tulostettavista tältä sivustolta tai sitten voi käyttää nettipohjaista seurantalomaketta ( http://www.pef.fi ).

Mikäli epäilette uniapneaa tai podette poikkeavaa väsymystä kannattaa täyttää myös ESS-uni-kaavake.

Astmapotilaiden kannattaa käydä kontrolleissa ainakin kerran vuodessa, lääkitystä sisään ajettaessa kontrollikäyntejä voi olla useammin.

Astman ja keuhkoahtaumataudin lääkehoito on kehittynyt valtavasti viimevuosina. Lääkkeistä on tullut tehokkaampia ja niiden annostelu on tullut helpommaksi. Käytännössä useimmille potilaille löytyy heille parhaiten sopiva ja parhaan hoitovasteen antaja lääkitys. Astman hoidon tavoite on asetettu korkealle: mahdollisimman suuri oireettomuus / vähäiset oireet, työ- ja toimintakyvyn rajoitteiden vähentäminen / poistaminen, mahdollisimmat normaalit keuhkotoiminnat kaikissa olosuhteissa.

Koska nenä ja keuhkot toimivat saumattomasti yhdessä on allergisen / muun nuhan hyvä hoito ja poskionteloiden mahdollisimman hyvä kunto edellytykset astman hyvälle hoitovasteelle. Varsin usein astman huonon hoitovasteen takana on krooninen huonossa hoitovasteessa oleva nuha, nenän polyyppitauti tai /ja poskionteloiden tulehdus. Varsin usein kroonistuneen poskiontelotulehduksen taustalla on “hiljainen” yläleuan hammasjuuren tulehdus.

Hyödyllisiä tietosivustoja: