Tulossa vastaanotolleni?

Ensimmäistä kertaa vastaanotolle tullessa  mukaan aiempia sairauskertomuksia ( epikriisejä ), PEF-seurantakopioita ja kopioita keuhkotoimintakokeista ( spirometrioista ), viimeaikaisten laboratoriotutkimusten tietoja ( viimeiset 1 – 2 vuotta ), jos saatavilla myös keuhkojen tai / ja poskionteloiden kuvantamistutkimuksia ( ainakin lausunnot, mieluiten myös kuvat DVD-levylle poltettuina ).

Kotona voi täyttää Astmatesti-kaavakkeen ( http://www.oivappk.fi/easydata/customers/oiva/files/21_lomakkeet/astmatesti.pdf  ),  ja tehdä PEF seurantaa, PEF – seurantalomake on tulostettavista tältä sivustolta tai sitten voi käyttää nettipohjaista seurantalomaketta ( http://www.pef.fi ).

Mikäli epäilette uniapneaa tai podette poikkeavaa väsymystä kannattaa täyttää myös ESS-uni-kaavake.

Astmapotilaiden kannattaa käydä kontrolleissa ainakin kerran vuodessa, lääkitystä sisään ajettaessa kontrollikäyntejä voi olla useammin.

Astman ja keuhkoahtaumataudin lääkehoito on kehittynyt valtavasti viimevuosina. Lääkkeistä on tullut tehokkaampia ja niiden annostelu on tullut helpommaksi. Käytännössä useimmille potilaille löytyy heille parhaiten sopiva ja parhaan hoitovasteen antaja lääkitys. Astman hoidon tavoite on asetettu korkealle: mahdollisimman suuri oireettomuus / vähäiset oireet, työ- ja toimintakyvyn rajoitteiden vähentäminen / poistaminen, mahdollisimmat normaalit keuhkotoiminnat kaikissa olosuhteissa.

Koska nenä ja keuhkot toimivat saumattomasti yhdessä on allergisen / muun nuhan hyvä hoito ja poskionteloiden mahdollisimman hyvä kunto edellytykset astman hyvälle hoitovasteelle.

Hyödyllisiä tietosivustoja: